Vepřová kýta na citronu a česneku
Suroviny
45dkg vepřové kýty, 5dkg nasekaných mandlí, 2 lžíce olivového oleje, 10dkg jemně nasekané šunky, 2 rozetřené stroučky česneku, lžíce nasekaného oregana, jemně nastrouhaná kůra ze dvou citronů, 4 jemně nasekané šalotky nebo jedna vetší cibule, 2dl kuřecího vývaru, lžička cukru
Postup
Kýtu rozkrojíme na 4 plátky, které naklepeme. V každém řízku nařízneme kapsu. Mandle na pánvy 2 - 3 minuty pražíme, smícháme je s 1 lžičkou oleje, oreganem a jemně pokrájenou kůrou z jednoho citronu. Lžící vsuňte směs do kapsy každého řízku. Šalotky osmažíme na oleji, přidáme řízky a smažíme z každé strany 2 minuty. Přidáme vývar, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni vařit asi 45 minut. Oloupáme zbylí citron a kůru přidáme do pánve s cukrem. Citronouvou omáčkou na talířích maso přelijeme a podáváme s brambory.
Autor
Jindřiška