Feijoada
Suroviny
400g vepřových panenek nebo kýty, 250g uzené klobásy, 2 cibule, porek, 6 stroužků česneku, 300g lehce povařeného bílého hlávkového zelí, 2 červené a 2 zelené papriky, 1 konzerva loupaných rajčat i s nálevem, 200g orestovaných žampionů (konzervovaných), svazeček čerstvého koriandru (petrželové natě), 1 konzerva barevných fazolí, 1 konzerva bilých fazolí, 2 lžičky mleté sladké papriky, mletý koriandr, mleté čili, 3 vařené mrkve, 1/2 vařeného celeru, 2 šálky masového vývaru, sůl, vegeta, olivový olej
Postup
Na oleji orestujeme na kostičky nakrajené maso, osolíme, opepříme a opaprikujeme. Dále přidáme jemně nakrájenou cibuli, česnek, porek a chvíli vše podusíme. Zalijeme vývarem a postupně vkládame další ingredience, vše na malé kostičky nakrajené. a to v pořadí: paprikové lusky, hlavkové zelí. petrželka nebo koriandr, celer, mrkev, žampiony, rajčata, a dále oba druhy fazolí a všechno předepsané koření. Ke konci přidáme oloupanou, na malé kousky nakrájenou klobásu. Pokrm podáváme horký ve velké míse. Každý stolovnik si nandává do misek sám. Fežoáda má příjemnou pikantní chuť, vhodná příloha chléb.
Autor
Jindřiška