Vepřové kotlety se zeleninou a ořechy
Suroviny
vepřové kotlety, mrkev, cibule, olej, hladká mouka, rostlinný tuk, drůbeží vývar, smetana ke šlehání, čerstvý kopr, čerstvá petrželka, hlávkové zelí, kysaná smetana, dlouhé nudle, suché sherry, jablečný ocet, rozinky, vlašské ořechy, kmín, cukr, bílý pepř, sůl
Postup
Dobře opláchnuté a osušené libové vepřové kotlety naklepeme, potřeme solí a pepřem. V hlubší pánvi zahřejeme olej a kotlety na něm 3-4 minuty po každé straně opékáme. Potom je podlijeme vodou a zakryté pokličkou asi 25 minut dusíme na mírném plameni. Pak sejmeme pokličku a odkryté maso ještě pár minut dusíme, aby se vypařila přebytečná tekutina. Vyjmeme kotlety z pánve a udržujeme je stále teplé. Očistíme a omyjeme mrkev. Nakrájíme ji na kolečka a vaříme v osolené vodě asi pět minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zahřejeme olej a pokrájenou cibuli na něm smažíme, až zesklovatí. Přidáme mouku a necháme ji lehce zhnědnout. Potom rozředíme drůbežím vývarem a smetanou ke šlehání. Za stálého míchání omáčku pár minut povaříme. Hotovou omáčku osolíme a opepříme. Na sítku necháme okapat vařenou mrkev a pak ji přidáme do omáčky. Omáčku dochutíme sekaným koprem a sekanou petrželkou. Promícháme a udržujeme ji stále teplou. Oloupeme a jemně nasekáme zbylou cibuli. Očistíme zelí, nakrájíme ho na tenké nudličky, opereme a necháme na sítu okapat. V kastrolu zahřejeme rostlinný tuk a olej. Pokrájenou cibuli na něm osmahneme. Přidáme zelí, které ochutíme solí, kmínem a pepřem. Za stálého míchání dusíme asi deset minut. Nudle zavaříme ve vroucí osolené vodě, uvaříme je doměkka, scedíme a necháme důkladně okapat. Potom je spolu s kysanou smetanou vmícháme do zelí a znovu vše prohřejeme. Ve výpeku z kotlet necháme lehce zhnědnout cukr. Přidáme sherry, jablečný ocet, rozinky a posekané vlašské ořechy. Důkladně promícháme a krátce povaříme. Do takto obohaceného karamelu vrátíme zpět kotlety a několikrát je v něm obrátíme, aby maso natáhlo šťávu. Kotlety podáváme na předehřáté míse. Nudle se zelím a zadělávanou mrkev podáváme zvlášť.
Autor
Jindřiška