Vepřová pečeně s bylinkami
Suroviny
vepřová pečeně, čerstvý tymián, čerstvý rozmarýn, majoránka, anglická slanina, červená paprika, žlutá paprika, zelená paprika, mrkev, fazolové lusky, brambory, zeleninový vývar, čerstvá petrželka, bílý pepř, sůl
Postup
Vepřové maso omyjeme, osušíme, vykostíme a celé je potřeme solí a pepřem. Rozmarýn, tymián a majoránku omyjeme, osušíme a drobně posekáme. Důkladně promícháme. Maso touto směsí důkladně posypeme. Na závěr obložíme maso plátky anglické slaniny. Navrch nasypeme ještě druhou část sekaných bylinek, které k ní lehce přitlačíme. Takto upravenou pečeni vložíme do pekáčku a dáme do středně vyhřáté trouby péct přibližně na jednu hodinu. Mezitím očistíme, opláchneme a nakrájíme na kousky papriky. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a případně přepůlíme. Brambory oloupeme, opláchneme a podélně rozkrojíme na osminky. Zhruba 30 minut před dopečením obložíme maso v pekáčku pokrájenou a připravenou zeleninou a bramborami. Opatrně podlijeme vývarem, pekáč zakryjeme poklicí a vše dopékáme společně. Potom pekáč odkryjeme a necháme maso přibližně ještě 10 minut odpočinout ve vypnuté troubě. Zeleninu a brambory dochutíme pepřem a solí. Nakonec pečeni nakrájíme na plátky. Krájenou vepřovou pečeni podáváme na míse obložené bramborami a zeleninou. Ozdobíme snítkou čerstvé petrželky.
Autor
Jindřiška