Vepřový jazyk s kapustou
Suroviny
vepřový jazyk, kapusta, mrkev, petržel, celer, křen, máslo, hladká mouka, smetana ke šlehání, citrón, pepř, sůl
Postup
Mrkev, petržel a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Část mrkve si dáme stranou. Takto připravenou zeleninu dáme do velkého hrnce s dostatečným množstvím osolené vody a uvedeme do varu. Pak přidáme důkladně opláchnutý vepřový jazyk a vaříme pod pokličkou asi jeden a půl hodiny. Mezitím očistíme a opereme kapustu. Rozkrojíme ji na čtvrtky a vyřízneme košťál. Potom ji teprve nakrájíme na tenké nudličky. Teprve krátce před podáváním vložíme takto připravenou kapustu do malého množství osolené vroucí vody a přibližně 10 minut dusíme. Křen opereme, oškrábeme a spolu s mrkví nastrouháme. Na omáčku zahřejeme máslo, na kterém opražíme mouku dozlatova. Za stálého míchání rozředíme jíšku smetanou a vývarem z jazyka. Promícháme a necháme krátce povařit. Nakonec omáčku dochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou. Z uvařeného jazyka stáhneme kůži a nakrájíme ho na tenké plátky. Na mísu upravíme dušenou kapustu, poklademe plátky jazyka, který polijeme trochou omáčky. Posypeme strouhaným křenem s mrkví. Zbylou omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Jako příloha se výborně hodí vařené brambory maštěné máslem.
Autor
Jindřiška