Vepřová pečeně na kerblíku
Suroviny
vepřová pečeně, mrkev, petržel, celer, pórek, vejce, strouhanka, smetana ke šlehání, máslo, hořčičné semínko, kerblík, pikantní hořčice, solamyl, rostlinný tuk, pepř, sůl
Postup
Mrkev, petržel, celer a pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Vepřovou pečeni důkladně omyjeme, osušíme a potřeme směsí soli a pepře. Takto připravené maso dáme do pekáče, přidáme pokrájenou zeleninu, přelijeme horkým máslem a dusíme pod pokličkou ve středně vyhřáté troubě asi hodinu a půl. Asi po 30 minutách přilijeme trochu vody a přisypeme lžičku hořčičných semínek. Kerblík omyjeme, osušíme a pár lístků si dáme stranou. Zbytek jemně nasekáme, přimícháme pikantní hořčici, vajíčko a strouhanku. Důkladně promícháme. Touto směsí před dokončením pečeni důkladně potřeme. Maso a zeleninu z pekáčku vyjmeme. Zeleninu necháme na sítu důkladně okapat. Zbylou šťávu z masa přecedíme, promícháme se smetanou a zředíme trochou vody. Přidáme zbytek hořčičných semínek a na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Solamyl rozkvedláme v malém množství studené vody a omáčku zahustíme. Na pánvi si rozpálíme malé množství rostlinného tuku a okapanou zeleninu na něm krátce orestujeme. Pečeni nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a doplníme restovanou zeleninou. Nakonec ozdobíme lístky kerblíku.
Autor
Jindřiška