Vepřová pečeně s křupavou kůrkou
Suroviny
vepřová kýta i s kůží, cibule, mrkev, čirý vývar, šalotka, máslo, moučkový cukr, hladká mouka, zelená petrželka, bílý pepř, sůl
Postup
Maso omyjeme, kůži nařežeme na kostičky a po celém povrchu silně posolíme. Takto připravené maso vložíme do pekáče kůží navrch a podlijme studenou vodou. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a s polovinou vývaru přidáme k masu. Teplotu v troubě snížíme a pečeme ještě asi jednu hodinu. Při pečení často přeléváme maso vypečenou šťávou a postupně přidáváme zbytek vývaru. Mrkev očistíme, opláchneme, podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a překrojíme na polovinu. V malém množství osolené vody vaříme mrkev a šalotku zhruba 15 minut a pak slijeme. V kastrůlku zahřejeme máslo, přidáme okapanou zeleninu, poprášíme cukrem a krátce promícháme na mírném ohni. Odstavíme a udržujeme teplé. Pečeni vyjmeme z trouby a necháme chvilku odpočinout. Výpek přecedíme a naředíme trochou vody. V malém množství vody rozmícháme hladkou mouku, vmícháme ji do omáčky a malou chvíli povaříme. Dochutíme pepřem a solí. Na míse upravíme na plátky pokrájenou pečeni, obložíme ji zeleninou a ozdobíme sekanou zelenou petrželkou. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Jako příloha skvěle chutnají bramborové nebo houskové knedlíky.
Autor
Jindřiška