Vepřová panenka s nivou
Suroviny
vepřová panenka, niva, jarní cibulky, smetana, pórek, mrkev, šunka, máslo, olej, čerstvá pažitka, bílý pepř, sůl
Postup
Vepřovou panenku důkladně očistíme a odblaníme. Pórek a mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Na stejně velké špalíky nakrájíme také šunku. Vepřové panenky protkneme po celé délce pórkem, mrkví a šunkou. Povrch osolíme, opepříme a na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran rychle osmahneme. Pak maso přendáme do pekáčku, přidáme lžíci másla, přiklopíme a vložíme do předem vyhřáté trouby dopéct. Během pečení maso podle potřeby podléváme a otáčíme. Cibulky očistíme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na trošce oleje. Zalijeme malým množstvím vařící vody a přidáme rozdrobenou nivu a při mírné teplotě ji rozpustíme. Pak pomalu přimícháme smetanu a na mírném ohni povaříme do zhoustnutí. Na závěr přidáme drobně posekanou pažitku. Hotovou vepřovou panenku nakrájíme na plátky, přelijeme sýrovou omáčkou a podáváme s kroketami.
Autor
Jindřiška