Vepřová pečeně s paprikovým pyré
Suroviny
vepřová krkovice, velké zelené papriky, feferonka, máslo, bobkový list, olej, brambory, nakládané rajčinové papriky, česnek, toastový světlý chléb, pepř, sůl
Postup
Papriky a feferonky očistíme, omyjeme a odstraníme jadérka. V předehřáté troubě na 225 °C je dohněda opečeme, až se slupka začne uvolňovat. Vyjmeme z trouby a slupku stáhneme. Maso vykostíme, omyjeme, osušíme a potřeme solí a pepřem. V pekáči rozehřejeme přeškvařené máslo, do kterého vložíme pečeni. Přidáme bobkový list a pečeme v mírně předehřáté troubě asi hodinu a půl. Brambory oloupeme a podélně je rozčtvrtíme. Po půl hodině pečení je přidáme do pekáčku k masu, posypeme solí a pepřem. Pečeni podlijeme trochou vody. Pečeni občas přelíváme výpekem. Oloupané papriky, feferonky a naložené papriky nahrubo nakrájíme. Česnek oloupeme a jemně nasekáme. Z toastového chleba odkrojíme kůrku a najemno ho nastrouháme. Pokrájené papriky s česnekem rozšleháme na kaši. Pomalu vmícháme olej a nakonec strouhaný chléb. Pyré dochutíme pepřem a solí. Pyré podáváme k vepřové pečeni a bramborům zvlášť.
Autor
Jindřiška