Vepřová jatýrka tokaj
Suroviny
vepřová játra, rajská jablíčka, cibule, papriky, měkký tvaroh, tokajské víno, balsamikový ocet, nektarinky, mletá sladká paprika, jarní cibulky, olej, pepř, sůl
Postup
Vepřová játra nakrájíme na plátky a z jedné strany opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na veliké kousky, na rozpáleném oleji orestujeme, přidáme játra kořeněnou stranou dolů. Zasypeme mletou paprikou, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme na mírném ohni doměkka. Papriky, jarní cibulky a rajská jablíčka nakrájíme na větší kousky, zprudka orestujeme na rozpáleném oleji, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme jako přílohu k dušeným játrům, která přeléváme tokajskou omáčkou. Tu si připravíme ze svařeného tokajského vína s balsamikovým octem, do kterého jsme rozšlehali tvaroh, jakmile se začalo víno vařit. Nakonec do omáčky přidáme nadrobno pokrájené nektarinky. Podáváme s bílým pečivem.
Autor
Jindřiška