Sedmihradské vrstvené zelí
Suroviny
mleté vepřové maso, kyselé zelí, anglická slanina, debrecínská pikantní klobása, cibule, rýže, sádlo, kyselý smetana, česnek, mletá paprika, sůl
Postup
Rýži uvaříme ve slané vodě. Zelí dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, přidáme kůži z anglické slaniny a vaříme, dokud nezměkne. Maso podusíme na rozpuštěném sádle spolu s pokrájenou cibulí a posekaným česnekem. Osolíme a přidáme papriku. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi trochu opečeme spolu s plátky klobásy. Vhodnou zapékací misku vymažeme sádlem a vrstvíme do ní: zelí, slaninu s klobásou, zelí, kyselá smetana, rýže, maso, zelí, a tak pokračujeme, dokud máme co vrstvit. Poslední vrstva je zelí, přelijeme ještě jednou kyselou smetanou a potom přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do středně vyhřáté trouby péct asi na 45 minut.
Autor
Jindřiška