Bakoňská houbová polévka
Suroviny
čerstvé houby, sádlo, cibule, karotka, celer, petržel, petrželová nať, smetana, zakysaná smetana, hladká mouka, hrubá mouka, vejce, vývar, sladká mletá paprika, pepř, sůl
Postup
Očištěné houby nakrájíme na tenké plátky. Na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme sladkou mletou papriku, osmahneme, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, ochutíme sekanou petrželovou natí a zvolna dusíme asi 10-15 minut. Zalijeme vývarem, přidáme nahrubo nastrouhanou karotku, petržel a celer a společně vaříme. Mezitím si připravíme halušky. Z osolené hrubé mouky a vajíčka vypracujeme těsto, z něhož tvoříme malé halušky a ty zavaříme do polévky. Před koncem přípravy přidáme do polévky smetanu, v níž jsme dobře rozmíchali hladkou mouku. Ještě krátce provaříme a každou porci na talíři ozdobíme lžičkou kysané smetany.
Autor
Jindřiška