Fazolová směs s masovými kuličkami
Suroviny
mleté maso, červené fazole, černé fazole, cibule, konzervovaná krájená rajská jablíčka, houska, zeleninový vývar, chilli papričky, máslo, vejce, olej, brambory, pórek, citrón, rajský protlak, kysaná smetana, čerstvá petrželka, česnek, mletá sladká paprika, pepř, sůl
Postup
Fazole omyjeme, zalijeme vodou a necháme asi 12 hodin namočené. Housku natrháme na menší kousky a namočíme do studené vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajská jablíčka pokrájíme na menší kousky. Cibuli osmahneme na rozehřátém másle. Přidáme pokrájená rajská jablíčka, rajský protlak, namočené fazole a zalijeme vodou. Ochutíme mletou sladkou paprikou, sekanými chilli papričkami, přikryjeme a na mírném ohni vaříme asi hodinu a půl. Posledních 5 minut před dokončením přimícháme zeleninový vývar. Česnek oloupeme a prolisujeme. Zpracujeme mleté maso, vejce, česnek a vymačkanou housku. Masovou směs ochutíme solí, pepřem a tvarujeme malé kuličky, které na rozpáleném oleji osmahneme ze všech stran a dalších pět minut smažíme na mírném ohni. Masové kuličky pak vyjmeme a udržujeme teplé. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a smažíme na rozpáleném másle asi 10 minut. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Smažíme společně s bramborami asi 3 minuty. K fazolové směsi přidáme brambory s pórkem a masové kuličky. Vše krátce povaříme. Do hotového pokrmu přidáme trochu kysané smetany, vše posypeme sekanou čerstvou petrželkou a podáváme.
Autor
Jindřiška