Listové šátečky s kuřetem a žampiony
Suroviny
kuřecí maso, listové maso, pórek, olivový olej, česnek, žampiony, smetana ke šlehání, čerstvý tymián, vejce, pepř, sůl
Postup
V kastrolu na rozpáleném oleji orestujeme na kolečka nakrájený pórek. Přidáme prolisovaný česnek a ještě minutu restujeme. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, pokrájené žampiony a opékáme na mírném ohni dalších 10 minut, nebo dokud se nevyvaří veškerá šťáva. Zalijeme smetanou a vaříme dokud se nevytvoří hustší omáčka. Na závěr přidáme čerstvě posekaný tymián a dochutíme pepřem a solí. Přendáme do misky a necháme vychladnout. Na moukou posypaném vále vyválíme listové těsto do tenké vrstvy. Vykrájíme čtverce asi 15x15 cm. Okraje těsta potřeme vodou a doprostřed každého čtverce dáme vychladlou směs. Přehneme rohy čtverce tak, aby nám vznikl šáteček. Všechny okraje přimáčkneme k sobě, aby se uzavřely, jenom ponecháme malý otvor ve středu. Každý šáteček dobře potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme na pečící plech a do chladna asi na 20 minut odležet. Zahřejeme troubu na 200ºC a šátečky pečeme 25 až 30 minut.
Autor
Jindřiška