Chutný paprikový koláč
Suroviny
200g polohrubé mouky, 150g másla, vaječný žloutek, 200ml smetany ke šlehání, 150g měkkého tvarohu, 6 vajec, žlutá paprika, zelená paprika, čerstvá bazalka, dušená šunka, čerstvá pažitka, tuk, mletá paprika, pepř, sůl
Postup
Z polohrubé mouky, másla, vaječného žloutku, špetky soli a studené vody rychle vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladničky asi na 30 minut odležet. Omyté a očištěné papriky nakrájíme na kolečka. Omytou a osušenou bazalku a pažitku jemně posekáme. Z odleželého těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše plát, vyložíme jím důkladně vymaštěnou kulatou koláčovou formu a vytvoříme zvýšený okraj. Na takto připravené těsto pokládáme kolečka papriky. Smícháme tvaroh se smetanou, přidáme rozšlehaná vejce, osolíme, opeříme a dochutíme mletou paprikou. Touto směsí přelijeme papriky na koláči. Bohatě posypeme sekanými bylinkami a pečeme asi 40 minut při teplotě 200°C. Před podáváním ozdobíme plátky dušené šunky a snítkou bazalky.
Autor
Jindřiška