Nákyp z růžičkové kapusty
Suroviny
růžičková kapusta, brambory, vařená šunka, vejce, zakysaná smetana, mléko, muškátový oříšek, máslo, čerstvá zelená petrželka, lískové oříšky, bílý pepř, sůl
Postup
Růžičkovou kapustu pečlivě očistíme, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 minut. Mezitím brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Uvařené kapustičky vyjmeme a necháme je okapat. Do vody po kapustičkách dáme na pět minut vařit bramborová kolečka. Pak je vyjmeme a dáme také okapat. Šunku nakrájíme na malé kostičky a smícháme s kapustičkami. Vejce a zakysanou smetanu rozkvedláme v mléce, osolíme, opepříme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Důkladně vymastíme připravenou zapékací misku. Na dno rozložíme plátky vařených brambor, posypeme sekanou zelenou petrželkou, osolíme a trochu opepříme. Přidáme kapustičky se šunkou a vše zalijeme smetanou s vejci. Dáme do středně vyhřáté trouby zapékat asi na 40 minut. Mezitím lískové oříšky najemno posekáme a dáme do rozehřátého másla dozlatova opražit. Upečený nákyp vyjmeme z trouby, posypeme opraženými oříšky a ještě teplý podáváme.
Autor
Jindřiška