Žabinec
Suroviny
brokolice, brambory, tvrdý sýr, uzené maso, smetana ke šlehání, máslo, mletá paprika, pepř, sůl
Postup
Zapékací misku důkladně vymažeme máslem. Brambory omyjeme, a pokud jsou nové, pak je nakrájíme i se slupkou na tenké plátky. Uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a brokolici rozebereme na větší růžičky. Plátky brambor poklademe celé dno vymaštěné misky, osolíme, opepříme a posypeme uzeným masem. Vrstvy pravidelně střídáme a každou vrstvu brambor okořeníme. Poslední vrstvu posypeme strouhaným sýrem, poklademe růžičkami brokolice, zalijeme důkladně šlehačkou a zaprášíme mletou paprikou. Dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme tak dlouho, dokud nejsou všechny suroviny měkké a sýr se krásně nerozteče. Povrch brokolice by měl jemně zezlátnout. Podáváme teplé.
Autor
Jindřiška