Dort Tiramisu s třešněmi
Suroviny
4 vejce, 300g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, špetka soli, 100g mouky, 50g škrobu, 1 lžička prášku do pečiva, 1 třešňový kompot (720ml), 750g netučného tvarohu, 750g mascarpone, 4 lžíce citrónové šťávy, 5 lžic mandlového likéru Amaretto, asi 25ks cukrářských piškotů, 1-2 lžíce kakaa, popřípadě zakysaná smetana, třešně, meduňka
Postup
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přisypeme 125g cukru, 1 balíček vanilkového cukru a sůl. Přidáme žloutky. Smícháme mouku, škrob a prášek do pečiva, po částech prosijeme do hmoty a zamícháme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Necháme dobře zchladnou. Třešně necháme okapat, smícháme tvaroh, mascarpone, zbylý cukr, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Korpus podélně rozkrojíme, spodní část dortu položíme na dortový podnos a okapeme likérem. Vložíme do dortového kruhu. Odebereme si 1/4 mascarpone krému a dáme do lednice. Do zbývajícího krému opatrně zamícháme třešně. Rozetřeme na korpus, uhladíme a zakryjeme horní polovinou dortu. Asi na jedno hodinu necháme v chladu. Dort potřeme zbývajícím krémem. Kolem dokola opatrně nalepíme piškoty a ještě 30 minut dáme do lednice. Před podáváním posypeme kakaem, popřípadě ozdobíme zakysanou smetanou, třešněmi a meduňkou.
Autor
Jindřiška