Dort s pomeranči
Suroviny
3 vejce, 195g cukru, 100g hladké mouky, 25g škrobu, 2 lžičky prášku do pečiva, 100ml pomerančového likéru, 6 velkých pomerančů, 4 plátky bílé želatiny, 1 balíček pudinku s vanilkovou příchutí, 600g smetany ke šlehání, 2 balíčky vanilkového cukru, 75g mandlí, kůra z pomeranče
Postup
Z bílků a 3 lžic vody ušleháme sníh. Přisypeme 100g cukru, přidáme žloutky. Smícháme mouku, škrob a prášek do pečiva a přimícháme. Nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme asi 20 minut. Necháme zchladnout. Upečený dort vodorovně rozkrojíme. Pokapeme likérem. Spodní část položíme do dortového kruhu. Z částí pomeranče vymačkáme šťávu(asi400ml), namočíme želatinu, smícháme trochu šťávy, 20g cukru a pudinkový prášek. Zbylou šťávu povaříme, přidáme pudink a přivedeme k varu. Přidáme stroužky pomeranče (12 kousků odložíme) necháme trochu zchladit, želatinu vymačkáme a rozpustíme v pudinkovém krému. Ušleháme 125g smetany s 1 balíčkem vanilkového cukru. Až začne pudink tuhnout, vmícháme šlehačku a směsí potřeme spodní část korpusu a necháme asi 2 hodiny v chladu. Zbývající cukr rozpustíme. Za pomoci vidličky vytáhneme cukrová vlákna. Ve zbytku karamelu obalíme mandle a rozložíme na alobal. Necháme ztuhnout a pak nahrubo nasekáme. Zbývající smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme. Polovinou potřeme dort. Druhou polovinu naplníme cukrářský sáček a ozdobíme. Nakonec ještě přidáme stroužky pomeranče, mandle v karamelu, karamelová vlákna a nastrouhanou kůru z pomeranče.
Autor
Jindřiška