Italský Mandlový dort
Suroviny
4 vejce, 100g cukru, 5 sáčků vanilkového cukru, 50g mouky, 1 lžička prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 500g mascarpone, 60g moučkového cukru, dřeň z 1 vanilkového lusku, 2-3 lžíce likéru Amaretto, 250g smetany na šlehání, 100g hořké polevy, 50g mandlí nakrájených na plátky, kakao na posypání
Postup
Mandle nahrubo umeleme, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, cukr a vanilkový cukr vyšleháme do tužší pěny. Smícháme mandle, mouku, prášek do pečiva a citrónovou kůru a přimícháme do pěny. Z bílků a trochy citrónové šťávy ušleháme tuhý sníh. Jemně a postupně vmícháme do těsta a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. V předehřáté troubě pečeme asi 40 minut, pak necháme dobře vychladnout. Smícháme mascarpone, moučkový cukr, vanilkovou dřeň a likér Amaretto. Ušleháme tuhou šlehačku a přimícháme. Krémem potřeme korpus na povrchu i po stranách a necháme asi hodinu v chladu. Rozlámeme polevu na větší kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni. Poté ji ve slabé vrstvě rozetřeme na plech nebo alobal. Jakmile zatuhne, seškrábeme ji špachtlí tak, aby se vytvořily ruličky. Plátky mandlí opražíme do zlatova. Dort ozdobíme plátky mandlí, čokoládovými ruličkami a posypeme kakaem.
Autor
Jindřiška