Tmavý jablkový koláč
Suroviny
30dkg jablek, 15dkg krupicového cukru, 15dkg hrubé mouky, 100ml olivového oleje, 10dkg vlašských ořechů, 3 vejce, sáček vanilkového cukru, prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, kůra z jednoho citrónu, 400ml zakysané smetany, 10dkg čokolády na vaření, tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání formy
Postup
Ve velké míse metlou ušleháme vejce. Přidáme oba cukry, kakao, nasekané vlašské ořechy, nastrouhanou citrónovou kůru a vše ušleháme do pěny. Potom přidáme hrubou mouku s kypřícím práškem. Vsypeme oloupaná, jádřinců zbavená a nastrouhaná jablka a vařečkou vše důkladně utřeme dohromady. Remosku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto a špachtlí je rozetřeme do roviny. Pečeme asi 30 minut, vypneme remosku, necháme koláč vychladnout a vyklopíme. Nakonec tmavý jablkový koláč potřeme vrstvou zakysané smetany a ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády.
Autor
Jindřiška