Malinový dort
Suroviny
500g mražených malin, 3 vejce, 200g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 75g hladké mouky, 25g škrobu, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 lžíce citrónové šťávy, 6 plátků bílé želatiny, 150g bílé polevy, 500g sýra mascarpone, 100g sušenek Albert, 500g nízkotučného tvarohu, 1 a 1/2 čajové lžičky skořice, 300g smetany na šlehání, případně moučkový cukr a skořice
Postup
Maliny necháme rozmrznout. Z bílků a 3 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh. Přisypeme 7g cukru, špetku soli a 1 balíček vanilkového cukru. Přidáme žloutky. Smícháme mouku, škrob a prášek do pečiva a opatrně zamícháme do těsta. Těsto nalijeme do formy dortové vyložené pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme asi 25 minut, pak necháme zchladnout.
Povaříme maliny, cukr a citrónovou šťávu. Želatinu namočíme. Korpus vodorovně rozkrojíme. Spodní část dáme do dortového kruhu. Želatinu vymačkáme a rozpustíme. Po lžících přimícháme malinové pyré, poklademe na dolní část dortu a necháme 50 minut v chladu. Rozpustíme polevu. Rozetřeme ji na skleněné prkénko nebo na plech a necháme ztuhnout. Sušenky najemno rozdrobíme. Smícháme mascarpone, tvaroh, skořici a 1 balíček vanilkového cukru. Přidáme sušenky. Krém rozetřeme na vrstvu malin. Zakryjeme druhou polovinou a postavíme na 45 minut do chladu. Ušleháme smetanu se zbývajícím vanilkovým cukrem a dáme navrch dortu. Polevu seškrábeme z plechu, aby se vytvořily ruličky. Můžeme posypat moučkovým cukrem a skořicí.
Autor
Jindřiška