Bramborová bábovka
Suroviny
8dkg tuku, 15dkg cukru, 1 žloutek, 25dkg hrubé mouky, 25dkg vařených brambor, 1 kypřící prášek do pečiva, 2-3 lžičky kakaa, vanilkový cukr, citrón
Postup
Cukr a vaječný žloutek utřeme do pěny. Přidáme vařené studené a nastrouhané brambory, mouku a kypřícím práškem, citrónovou šťávu a strouhanou citrónovou kůru. Vše zaděláme v těsto. Z těsta si oddělíme zhruba třetinu, kterou obarvíme kakaem. Dobře vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu vyplníme nejdříve polovinou světlého těsta, uprostřed uděláme žlábek, do kterého dáme tmavé kakaové těsto, a doplníme zbývající polovinou světlého těsta. Bábovku pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Hotovou bábovku posypeme vanilkovým cukrem.
Autor
Jindřiška