Dort s lískovýmí oříšky
Suroviny
200g hladké mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 325g cukru, 1 vejce, 350g másla, 250g mletých lískových oříšků, 2 lžíce mléka, 250-300g hořké polevy, šlehačka a lísková jádra na zdobení
Postup
Ve větší míse smícháme mouku, přášek do pečiva a 75g cukru. Přidáme vejce a pokrájené máslo. Nejprve prohněteme mixérem, pak rukama, dokud se nevytvoří hladké těsto. Zakryjeme a necháme v chladu asi 30 minut. Na pomoučněném válu rozválíme dortovou formu, kterou vymažeme, vysypeme strouhankou a položíme do ní těsto tak, aby okraje byly zdviženy asi 2 cm směrem vzhůru. Na krajích těsto dobře přitlačíme a dno několikrát propíchneme vidličkou. Celou formu ještě na 20 minut postavíme do chladu. V hrnci rozpustíme zbylé máslo a cukr, přimícháme lískové ořechy a mléko. Vzniklou hmotu odstavíme z plotýnky a necháme asi 10 minut zchladnout. Pak ji rovnoměrně rozetřeme na těsto. Pečeme v předehřáté troubě. Polevu rozlámeme na malé kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Polevu naneseme rovnoměrně po povrchu dortu a necháme v chladu ztuhnout. Hotový dort naaranžujeme na větší mísu a nakrájíme. Každý druhý kousek obrátíme. Otočené kousky na kterých je poleva dole,ozdobíme šlehačkou a celými jádry lískových oříšků.
Autor
Jindřiška