Rýže Jamalaya
Suroviny
rýže, krevety, salám nebo klobása, olej, cibule, česnek, zelené chilli papričky, řapíkatý celer, žlutá paprika, rajská jablíčka, jarní cibulky, zelená čerstvá petrželka, bobkový list, tabasco, pepř, sůl
Postup
Krevety povaříme tři minuty ve vroucí slané vodě. Po vyjmutí z nich sloupneme krunýře a krevety vrátíme zpět do hrnce a vaříme asi 30 minut. Vývar, který nám vznikne přecedíme. Do pánve dáme pokrájený salám, přilijeme trochu oleje a na plátky nakrájenou cibuli. Vše důkladně promícháme a osmahneme. Přidáme rozdrcené stroužky česneku, jemně nasekanou semínek zbavenou zelenou chilli papričku, řapíkatý celer nakrájený na menší špalíky a proužky žluté papriky. Směs 4 minuty smažíme, přidáme oloupaná a nasekaná rajská jablíčka, bobkový list, trochu pepře a soli. Krátce osmahneme a přidáme rýži spolu s vývarem s krevet. Přidáme trochu tabasca a pod pokličkou na mírném ohni dusíme asi 20 minut. Mezitím z krevet odstraníme hlavičky, podélně je nařízneme, přidáme k již hotové rýži a ještě krátce prohřejeme. Rýži podáváme zdobenou posekanými jarními cibulkami a petrželkou.
Autor
Jindřiška