Cuketový koláč
Suroviny
cukety, hladká mouka, hrubá mouka, máslo, vejce, citrónová šťáva, cibule, mrkev, olivový olej, slanina, smetana ke šlehání, mléko, tuk, tvrdý sýr, muškátový oříšek, pepř, sůl
Postup
Hladkou mouku, sůl, máslo a vaječný žloutek promícháme, postupně přidáváme studenou vodu a citrónovou šťávu. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho na chladném místě trochu odpočinout. Po vychlazení těsto znovu dobře propracujeme a rozválíme na silnější plát. Nízkou koláčovou formu dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Vložíme do ní připravené těsto a prsty vytvarujeme okraje. Přebytečné těsto na okrajích odřízneme a don několikrát propíchneme vidličkou. Vložíme do trouby a pečeme při 190°C asi 15 minut. Mladé cukety důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev očistíme a nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na nudličky. Mrkev, cibuli a slaninu orestujeme na trošce rozpáleného olivového oleje. Pak na téže pánvi krátce orestujeme plátky cukety a okořeníme pepřem a solí. Vejce důkladně rozšleháme se smetanou a mlékem, přidáme sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Dno koláče vysypeme strouhaným tvrdým sýrem a poklademe jej směsí slaniny, cibule a mrkve. Na ni naskládáme cuketové plátky, které posypeme zbylým strouhaným sýrem a přelijeme připravenou vaječnou směsí. Pečeme při 170°C asi 30 minut.
Autor
Jindřiška