Ragú v mušlích gratinované
Suroviny
vepřové maso, hovězí zadní, uzené maso, vepřová játra, žampióny, máslo, mléko, vejce, tvrdý sýr, hladká mouka, sůl, pepř, muškátový květ, citrón
Postup
Vepřové maso a játra, hovězí maso a uzené maso dáme vařit.(Každé zvlášť). Všechno vařené maso nakrájíme na drobné kousky. Ze dvou třetin másla osmažíme slabě růžovou jíšku, kterou zalijeme trochou vývaru z hovězího masa, dobře rozšleháme, přidáme trochu mléka, muškátový květ, pepř a necháme za častého míchání zvolna vařit nejméně 15 minut do zhoustnutí. Pak přidáme postupně vaječné žloutky, osolíme, přidáme připravené maso, žampióny a lehce promícháme. Takto připraveným ragú plníme do tukem slabě vymazané mušle, povrch posypeme strouhaným sýrem, navrch položíme plátek másla a rychle zapečeme do růžova v rozpálené troubě. Ragú podáváme na stůl v mušlích hodně horké, ozdobené kolečkem citrónu a se slaným pečivem.
Autor
Jindřiška