Pečené kuře v žampionové omáčce
Suroviny
kuře (cca 1,5 kg), 1 a 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce másla, 10 malých cibulek, 250g žampionů, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/8l rajské štávy, 1/8l kuřecího vývaru, 1/8l suchého bílého vína, 1/8l smetany
Postup
Kuře rozporcujeme na 8 dílů. Kůži osolíme, opepříme a potřeme rozpuštěným máslem. Jednotlivé kousky položíme vedle sebe do pekáče a pečeme v troubě. Oloupeme cibuli. Žampiony očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Na horkém másle 2 minuty osmahneme, rychle mícháme, osolíme a dáme do síta. Cibuli osmahneme. Do tuku vmícháme mouku, přilijeme štávu z rajčat, vývar a bílé víno. Zamícháme a necháme vzkypět. Přidáme štávu z hub se smetanou, pak omáčku vaříme 10 minut. Vypečenou štávu z kuřete smícháme s omáčkou a houbami, ochutíme, vecháme vzkypět, přelijeme přes maso.
Autor
Jindřiška