Kachna na pomerančích
Suroviny
kachna, 20dkg másla, mrkev, menší cibule, 2 lžíce kečupu, 3 pomeranče, 0,2dcl bílého vína, 3 lžíce brusinkového kompotu nebo rybízového džemu, sůl, mletý pepř
Postup
Kachnu osolíme a opepříme na povrchu i uvnitř, křídla založíme dozadu, stehna těsně přivážeme k biskupu. Mrkev nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka a zpěníme je na másle v pekáči. Položíme na ně tři špejle, na ně umístíme kachnu prsy dolů, podlijeme trochou vody, šťávou z jednoho pomeranče a vínem, přidáme kečup, brusinky a dusíme v troubě pod pokličkou. Při dušení napícháme kůži na prsou a stehnech, aby lépe vyteklo sádlo,které odebíráme do hrnečku. Téměř měkkou kachnu obrátíme prsy nahoru a dopečeme bez příklopu, aby kůže lépe zčervenala. (můžeme potřít lžičkou medu). Měkkou kachnu vyjmeme, šťávu přecedíme, zeleninu a brusinky do ní prolisujeme. Kachnu obložíme půlkolečky pomerančů.
Autor
Jindřiška