Jehněčí hřbet s rybízovou omáčkou a noky
Suroviny
600g jehněčího hřbetu, sůl, mletý černý pepř, rozmarýn, citrónový tymián, olivový plej, citrónová šťáva rybízová
omáčka: 20g másla, 200g čerstvého černého rybízu nebo 150g rybízové zavařeniny, 2dcl vody, 2dcl červeného vína, 150g moučkového cukru, strouhaný čerstvý zázvor, citrónová a pomerančová šťáva, nastrouhaná pomerančová kůra
lahůdkové noky: 250g syrových brambor, 150g vařených brambor, 100g pohanky, 80g ovčího sýra, vejce, strouhanka, 0,5dcl sladké smetany, sůl, bílý pepř, olej
Postup
Z olivového oleje, citrónové šťávy, mletého pepře, rozmarýnu a tymiánu připravíme marinádu, kterou dobře vetřeme do jehněčího hřbetu. Necháme asi 2 hodiny odležet a potom zprudka opékáme na pánvi. Maso nesmí být vysušené, ale uvnitř šťavnaté, narůžovělé.
Omáčka: Na másle orestujeme rozmixovaný rybíz, přidáme cukr, podlijeme vodou, červeným vínem a necháme odpařit. Dochutíme citrónovou a pomerančovou šťávou, přidáme nastrouhaný zázvor, nastrouhanou kůru a přecedíme.
Noky: Na pánvi orestujeme hrubě nestrouhané syrové brambory s předvařenou pohankou. Zvlášť nastrouháme na hrubém struhadle vařené brambory a ovčí sýr. Vše smícháme a přidáme vejce, sůl, pepř a smetanu. Můžeme zahustit jemnou strouhankou. Lžičkou pak tvarujeme noky, které klademe na vymaštěný plech a upečeme v troubě.
Autor
Jindřiška