Bylinkový řízek na česnekovém oleji
Suroviny
4 kuřecí řízky, 8 stroužků česneku, 1-2 vejce, zakysaná smetana, strouhanka, olej na smažení, mléko, sůl, pepř, máslo, bylinky dle chuti (pažitka, petrželka, libeček, rozmarýn apod.)
Postup
Kuřecí maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek smíchaných se strouhankou. Strouhanku řádně přimáčkneme na maso. Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji. (Česnekový olej vytvoříme tak, že rozehřejeme potřebné množství oleje na smažení, a až je olej skoro rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku. Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy a vyndáme jej.) Do takto připraveného oleje klademe řízky. Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku. Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
Autor
Jindřiška