Vařené cukroví
Suroviny
140g másla, 140g cukru moučka, 2x140g hladké mouky, vanilkový cukr, 8 žloutků, 1-2 žloutky na mašlování
Postup
Připravíme si 2 až 3 plechy vymaštěné máslem. V hrnci se silnějším dnem rozpustíme máslo a do něj za stálého míchání přidáme cukr. Mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí a spojí s máslem. Opět za stálého míchání přidáme první dávku mouky, pak přidáme 8ks žloutků, pak vanilkový cukr a druhou dávku mouky. Za neustálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se těsto nechytá na hrnec a vařečku. Pak musíme pracovat trochu rychleji, protože čím více těsto chladne, tím hůře se zpracovává. Z těsta utvoříme asi 3 válečky a z nich pak ukrajujeme kousky. Ty rozválíme rukou a děláme malé preclíky tak 4 na 2,5 cm. Ty pak dáváme na plechy, potřeme žloutkem a pečeme v mírné až střední troubě. Nejlepší preclíky jsou tak 14 dnů uleželé.
Autor
Jindřiška