Evromat - střechy a okapový systém

Reklama

Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

16.02.2013

Dali byste se svítící okurkový salát, medový kaviár, svařák ve formě nudlí, tekutý hrášek, nebo třeba Margaritu v kostce? Ne, nezbláznili jsme se, jen vyjmenováváme pokrmy spadající do tzv. molekulární kuchyně. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o avantgardní a moderní trend vaření, v němž se slučuje neslučitelné, a bourají se veškerá gastronomická pravidla.

Jestliže jste pojem molekulární kuchyně slyšeli teď poprvé, možná se vám vybavily školní hodiny chemie či biologie. A nejste tak daleko od pravdy. V molekulární kuchyni (někdy označované také jako technoemociální kuchyně) dochází k propojení znalostí o přípravě pokrmů s chemickými a fyzikálními poznatky. Laicky řečeno, molekulární kuchaři se snaží přeskupit molekuly tak, aby došlo u jídla k co nejzajímavějšímu efektu, jako je třeba změna jeho tvaru či skupenství. Používány jsou běžně dostupné suroviny, ale ty se následně speciálním způsobem upravují a dává se jim jiná podoba. Ale nemyslete si, že výsledná chuť jídla tím nějak utrpí, právě naopak! Ta u molekulárních pokrmů ještě více vynikne.

Kávový kaviár s mléčnou pěnou a kapslí cukru
Foto: Kávový kaviár s mléčnou pěnou a kapslí cukru

Tak trochu šílená

V molekulární gastronomii dochází ke změně skupenství jednotlivých surovin. Výsledná jídla chutnají stejně, jako když je připravujete běžným způsobem, ale vypadají naprosto odlišně. Tak mohou vznikat takové „podivnosti“, jako je jedlá hlína, polévka v kuličkách, drink v kostce, hovězí vývar v podobě špaget, vegetariánský kaviár z okurek, svíčková ve spreji, džus ve formě tablet a spousta dalšího. Ničím neobvyklým pak není ani pokrm, jenž vypadá jako volské oko, ale když jej ochutnáte, zjistíte, že je toto „vejce“ vyrobeno z kokosu a pomeranče. Naprostým unikátem je pak pokrm zvaný „Nic“, který servírují v jedné věhlasné španělské restauraci. Hosté dostanou naservírovány na první pohled prázdné lžičky, ale při bližším prozkoumání zjistí, že tak úplně prázdné nejsou.

Malinový kaviár s jahodovou pěnou a karamelem
Foto: Malinový kaviár s jahodovou pěnou a karamelem

Kdo to všechno vymyslel?

Úplně poprvé se pojem molekulární gastronomie objevil v roce 1988. Zakladateli tohoto odvětví, v němž se spojuje potravinářská chemie a technologie s kulinářským uměním, byli francouzský chemik Hervé This a britský fyzik Nicholas Kurti z univerzity v Oxfordu. Podařilo se jim navázat odbornou spolupráci mezi špičkovými vědci a šéfkuchaři těch nejlepších hotelů v Paříži a v Londýně. V současnosti se tento obor těší největší popularitě ve Francii, ale své organizace má i ve Švýcarsku, Argentině a Španělsku. Molekulární kuchyně se neustále vyvíjí, ovlivňuje jí to, jak se mění naše chutě nebo trendy ve vaření. K nejznámějším kuchařům zabývajícím se molekulární kuchyní dnes patří Grant Achatz, Richard Blais, Heston Blumenthal nebo Marcel Vigneron. O molekulární kuchyni se zajímají i některé české restaurace.

Vejce se slaninou
Foto: Molekulární vejce se slaninou

Místo hrnců injekční stříkačky

Pokrmy se v molekulární kuchyni připravují metodami, které jsou typické spíše pro vědecké laboratoře. Dochází k emulgování, mražení tekutým dusíkem, přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny a tak dále – jsou zkrátka užívány techniky, které by jen málokdo spojoval s vařením. Neobejdete se ani bez speciálních přípravků v podobě želatin z mořských řas a různých zahušťovadel. Místo pánví a hrnců s vroucí vodou se tak používají hlavně injekční stříkačky, turbomixery a tekutý dusík. Tím se vytváří naprosto nečekané a netradiční pokrmy v nových skupenstvích, které však chutnají jako pokrmy, které dobře známe.

Zdravá a chutná kuchyně

Možná to na vás může působit tak, že jídlo vytvořené v molekulární kuchyni nemůže být příliš zdravé, když jsou do něj přidávány tak netradiční suroviny. Je ale třeba říct, že potraviny nejsou nijak znehodnocovány chemikáliemi. U molekulární kuchyně je velmi dbáno na to, aby byly používány pouze čerstvé a kvalitní suroviny. Kuchyně je navíc velmi šetrná na zachování vitaminů v pokrmech. Právě tekutý dusík o teplotě -196°C, který je běžně používán, umožňuje šokové zchlazení a surovina si tak zachová veškeré cenné látky. Rovněž práce kuchaře je velmi pečlivá.

Ravioli v molekulární kuchyni
Foto: Ravioli v molekulární kuchyni

K výhodám molekulární kuchyně tak patří především moderní a nevšední vzhled pokrmů, báječná kombinace chutí, lehká stravitelnost a využití těch nejmodernějších technologií. Za nevýhodu je možné označit technologickou nedostupnost, doma v kuchyni si tak žádný z pokrmů s největší pravděpodobností nepřipravíte, pokud ano, tak jen ve velmi omezené míře. 

Spojení nevšedních chutí

Pro molekulární kuchyni je typické také to, že se v ní spojují zdánlivě nespojitelné chutě – tento obor je nazýván „foodpairing“. I když to tak na první pohled mnohdy nevypadá, nakonec zjistíme, že se často skvěle doplňují potraviny, které by vás v životě nenapadlo zkombinovat. Dobrým příkladem je třeba ryba s čokoládou či zmrzlina z višňového piva. Pokud se říká, že fantazii se meze nekladou, tak u molekulární kuchyně to platí dvojnásob. Molekulární kuchyně je zkrátka zábavná a také trochu šokující!

- jpa -

Článek byl zobrazen 24582 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Domácí vodíková terapie ImunoH2!

    Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

Robotická sekačka LUBA

Robotické sekačky LUBA. Robotická sekačka LUBA 2 AWD - bezdrátová technologie podpora AI Vision, pohon 4x4, silné motory.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ PLISÉ ROLETY

Plisé lze zhotovit i v atypických tvarech. Ve většině případů jej lze na rozdíl od atypických hliníkových žaluzií kompletně stahovat a vytahovat.

 

BEZÚDRŽBOVÝ PLASTOVÝ PLOT Z „TRAPLASTU“

Nemáte zatím žádnou zkušenost s plastovými plotovkami z materiálu Traplast™? Prohlédněte si plastovou plotovku ve vybrané barvě a zakončení hlavy! Objednejte si vzorek zdarma.

 

Umělé květiny FLORUM

S našimi umělými květinami si nemusíte dělat žádnou starost, umělé květiny jsou velmi nenáročné na údržbu a dokonale imitují živé květiny.

 

MAMUT GLUE MULTI

Na MAMUT GLUE Multi je nejlepší jeho všestrannost. Lepí a tmelí totiž zároveň. A také díky tomu šetří váš čas i náklady.

 

TRUHLÍKY A KVĚTINÁČE

Truhlík či květináč je skvělou volbou pro nadšené zahrádkáře. Mohou si s ním vyzdobit své zahrady, balkony nebo terasy. Vyvýšený zahradní truhlík je ideální pro pěstování různých oblíbených květin a rostlin.

 

Olivová servírovací prkénka

Servírovací kuchyňská prkénka z olivového dřeva. Široký výběr prkének s  nádhernou kresbou dřeva. Ruční výroba z dílny italského řemeslníka. 

 

Reklama

Reklama

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.